Foto: Anette Sjöstrand
– Bara gör det, Henrik!Så sa en kompis till Henrik Jönsson när dagarna på civilekonomlinjen bara innehöll en längtan till kvällens träning. Han tog chansen, hoppade av och började läsa till personlig tränare.
Det var i februari 2009 Henrik Jönsson fick uppmaningen. Han hade berättat om sina tankar för de närmaste och träningen hade alltid varit en självklar del i hans liv.
Sedan dess har det blivit utbildningar för hundrafemtiotusen kronor. Licensierad personlig tränare, diplomerad massör och TRX-instruktör är några. Längs väggarna på Henriks lilla kontor hänger ett femtontal olika diplom, blandade med bilder på kända handbollsprofiler som nu blivit hans klienter.
Det var med handbollsstjärnan Jim Gottfridsson som allt började på riktigt.
– Jag erbjöd mig att träna honom gratis inför flytten till Flensburg och vi vet än idag inte vem som ska tacka vem. Det ena gav det andra och nu hjälper jag Ystads IF:s unga och lovande talang Lukas Nilsson att bygga sig större och starkare.
Klockan är strax efter sju på morgonen när han träffar sina första klienter för dagen.
Vännerna Ola Hugoson och Jesper Lindgren och har tränat tillsammans med Henrik under ett års tid.
– Säger jag 8–12 repetitioner, så gör Ola alltid tolv eller mer, säger Henrik.
Henrik Jönsson var precis nyinflyttad i Ystad. I julklapp hade han fått pt-timmar på ett gym. Gymmet var Breeze Fitness och det är där Henrik idag hyr in sig.
Det något kalla lysrörsljuset i lokalen, sticker i ögonen. Den tidiga morgonen till trots är det redan flera träningsglada på plats. Unga, gamla, vältränade och de som nyligen hittat hit.
När Henrik först tänkte på sitt liv som personlig tränare var planen aldrig att börja arbeta innan klockan nio på morgonen. Men verkligheten ser annorlunda ut och dagarna startar tidigt. Arbetsdagarna är utdragna och sträcker sig långt in på kvällen, ofta med en paus för egen träning mitt på dagen.
– Att träna ingår i mitt arbete, det gäller att hålla sig i form om man ska arbeta som persolig tränare. Både för att orka men också för att vara en förebild, säger Henrik.
Han får anpassa sig efter klienterna, och de tränar helst på morgonen eller efter sina arbeten. Henrik trodde inte heller att schemat skulle bli såpass tufft innan han startade, men samtidigt är det ett tecken på verksamheten går bra.
Klienterna avlöser varandra och det är intensiva timmar för Henrik hela förmiddagen. Fem klienter hinner han med innan det är dags att träffa träningskompisen Jonas Fyhr. De ses och tränar tillsammans flera gånger i veckan runt lunch.
Philip Liedberg är en känd Ystadkrögare. Han har de senaste året tränat med Henrik ett–två pass i veckan.
– Jag var grymt överviktig och har nu gått ner 16–17 kilo och jag håller det. Sedan jag började träna behöver jag bara ta hälften så mycket mediciner. Jag led av högt blodtryck och hade symptom för att utveckla diabetes, säger Philip Liedberg.
Det blir mycket trams och kiv när de ses.
– Nackdelen är att man inte kan fuska, säger Philip Liedberg.
Henrik tillägger också att Philip är rätt bra på att maska och att snacka bort tid mellan de olika övningarna.
Henrik har målmedvetet arbetat sig framåt, med allt ifrån marknadsföring till att synas med rätt människor. Framtidsvisionen är självklart att starta ett eget ställe. En blandning av det bästa ifrån de ställen där han arbetat.
– Det kommer nog dessvärre att bli på annan ort, säger Henrik.
Efter avslutade studier på akademin för personlig träning fick Henrik ett erbjudande om att arbeta på ett gym utanför Oslo i Norge. Där var de flesta magen-, rumpa- och lårklienter. Rika hemmafruar, som hade gott om tid och pengar.
Han längtade efter den nyfunna kärleken hemma i Ystad. Så efter ett halvår, tusen pt-timmar och många resor var Henrik tillbaka i stan.
Henrik går nu mer och mer över till att arbeta med elitsatsande idrottare, då främst handbollspelare. Landslagssjukgymnasten Jesper Lindgren har varit till god hjälp, han skickar klienter vidare till Henrik för rehabträning. Träningsupplägg för Bella Gulldén, kapten i svenska handbollslandslaget är ett uppdrag han fått den vägen.
Henrik själv har alltid tränat mycket, förr blev det mest golf och fotboll.
Numera blir det mest styrka, en bra period tränar han tio pass i veckan.
Henrik har tävlat i athletic fitness, en gång i SM. Nu ligger målet på en cross-fit tävling till sommaren.
Efter dagens sista gruppträning kastar Henrik sig iväg till ett annat träningsställe i stan. Nu är det dags för cross-fit. Passet börjar lite lätt med olika moment mot klockan. Det ökar i intensitet och vilaopauserna uteblir. Chins, marklyft och kettlebell varvas tre rundor och mot slutet är Henrik sliten. Lunchpasset med Jonas börjar ta ut sin rätt.
– Sedan blir det kalas, mamma fyller år, säger Henrik.
Det ska ätas tårta.
Vilka egenskaper ska en pt ha?
– Man måste vara öppen och social och ha rätt kompetens. Vetgirig, nyfiken och sugen på att lära sig. Tycka att det är roligt att hjälpa andra och att ha kul. Mycket handlar om rätt kemi för ett bra sammarbete, säger Henrik.
Vem anlitar en personlig tränare?
– Den vanligaste klienten är en person som vill komma tillbaka efter en skada, gå ner i vikt, en nybörjare som vill komma igång eller någon som behöver en nytändning. Att anlita en personlig tränare är en kvalitetssäkring. Träning är mer komplext än att bara komma hit och köra lite, säger Henrik.
Finns det alternativ om man inte har råd att anlita en egen personlig tränare?
– Man kan gå samman ett gäng och dela på kostnaden. Du får mindre eget fokus men det finns både mindre och större grupper. Har man råd att lägga flera hundra kronor i månaden på ett mobilabonnemang, betalkanaler på tv eller Spotify så borde man väl också kunna investera i sig själv?
Det får man tillbaka i friska år senare i livet tillsammans med barn och barnbarn, säger Henrik.